Bristol Beaufort Mk.IΙ – Ν. Σαπιέντζα, Μεσσηνία

 

Aviation Archaeology in Greece

BristolBeaufortMk.IΙ – Ν. Σαπιέντζα, Μεσσηνία                                                                                                              T.Beriatos, 2019

Επιχείρηση «m/vMonviso» – 28 Ιουλίου 1942

Ο εντοπισμός    

Στις 27 Ιουλίου 1942 και ώρα 15:15 (κατά άλλες πηγές στις 26-7-1942), το ιταλικό πετρελαιοκίνητο φορτηγό πλοίο «m/v Monviso» (ολική χωρητικότητα: 5,322 BRT) συνοδευόμενο από το αντιτορπιλικό «Freccia» και το τορπιλοβόλο «Calliope» του Ιταλικού Βασιλικού Ναυτικού (Regia Marina), αναχωρεί από το Μπρίντιζι της Ιταλίας με προορισμό τη Βεγγάζη στη Λιβύη για τον ανεφοδιασμό του Deutsches Afrika Korps (“DAK”). Αργότερα κατά τη διάρκεια τακτικής περιπολίας στον συγκεκριμένο τομέα, η νηοπομπή εντοπίζεται ανοιχτά της νήσου Σαπιέντζα στη Μεσσηνία από ένα φωτοαναγνωριστικό (“PR” – Photo-Reconnaissance) Spitfire της Νο.69 Μοίρας της RAF.

Η επιδρομή

Στις 28 Ιουλίου 1942 και ώρα 9:10 απογειώνονται έξι αεροσκάφη Beaufighters της No.235 Μοίρας (4 ως καταστροφείς αντιαεροπορικών και 2 ως κάλυψη μεγάλου ύψους), εννέα Beauforts της Νο.39 Μοίρας (3 με τέσσερις βόμβες των 250 λιβρών έκαστο και 6 οπλισμένα με εναέριες τορπίλες), καθώς και ένα Baltimore της Νο.69 (για να αποτυπώσει φωτογραφικά τα αποτελέσματα της επιδρομής).

No.235 Sqn RAF

No.39 Sqn RAF

Τα 4 Beaufighters(υπό τον W.C. Ross Shore) εφορμούν πρώτα σε δύο ζεύγη ώστε να εξουδετερώσουν τα αντιαεροπορικά των συνοδών πλοίων. Ακολουθούν τα 3 Beauforts με φορτίο βομβών (υπό τον F/L Donald Charles “Hank” Sharman) και τέλος τα 6 Beauforts με τορπίλες σε δύο σχηματισμούς των τριών αεροσκαφών (υπό τους W/CPatGibbs και F/LA. T. TonyLeaning). Στην επιδρομή μία τορπίλη πλήττει το Monviso, το οποίο φλεγόμενο ρυμουλκείται στο Ναβαρίνο (έπειτα από επισκευές στις 3 Αυγούστου θα βυθιστεί από το υποβρύχιο του Βρετανικού ναυτικού «HMSThorn»). Το Beaufort«AW296» του P/OR. J. Dawsonsπλήττεται και συντρίβεται (τα μέλη του πληρώματος περισυλλέγονται από το Calliope) ενώ και το Beaufort «L9820» του Lt. EdwardT. Streverαναγκάζεται να προσθαλασσωθεί, (το πλήρωμα διασώζεται από ένα ιταλικό υδροπλάνο CantZ-506B (139th Squadriglia) το οποίο συνόδευε τη νηοπομπή από αέρος).

Απώλειες της RAF στις 28-7-1942 ανοιχτά της νήσου Σαπιέντζα στη Μεσσηνία

1. Bristol BeaufortMk.II « AW296» (Νο.39 Sqn RAF), P/O R. J. Dawsons

2. Bristol Beaufort Mk.II «L9820» (Νο.39 Sqn RAF), Lt. Edward T. Strever

Monviso 6-1942 (Archivio Centrale dello Stato)

Monviso (www3.comune.sestri-levante.ge.it)


Beaufort Mk.II 'E' No.39 Sqn RAF low-level attack axis tanker Ionian Sea (codes No.86)

BristolBeaufortMk.IΙ «E» της No. 39 Μοίρας της RAF(με κωδικούς της No. 86 Μοίρας) κατά την διάρκεια επιδρομής σε χαμηλό ύψος εναντίον δεξαμενόπλοιου στο Ιόνιο Πέλαγος.

Beaufort Mk.I No.39 Sqn RAF, in flight over the Mediterranean summer 1942BristolBeaufortMk.Iτης No. 39 Μοίρας της RAFσε πτήση επάνω από τη Μεσόγειο, το καλοκαίρι του 1942. (Φωτογραφία: Imperial War Museum – IWM, UK)  


Θεαματική απόδραση με.. αεροπειρατεία!

Η περιπέτεια του βρετανικού πληρώματος του «L9820» δεν έχει τελειώσει, αντιθέτως έως τώρα έχει γίνει μόνο η αρχή μιας ακόμη ιστορίας σθένους και γενναιότητας. Το ιταλικό υδροπλάνο Cant Z-506B που διέσωσε το πλήρωμα αρχικά μεταβαίνει στην Κέρκυρα για διανυκτέρευση, ενώ την επόμενη ημέρα στις 29 Ιουλίου 1942 απογειώνεται με προορισμό τον Τάραντα στην Ιταλία για να παραδώσει τους αιχμάλωτους συμμάχους (1 Βρετανός, 1 Νοτιο-Αφρικανός, 2 Νεοζηλανδοί: Lt. Strever, POWilliamMartinDunsmore, Sgt. JohnAstonWilkinson, Sgt. AlexanderRaymondBrown).

Μετά από 45 λεπτά από τη στιγμή της απογείωσης οι 4 αιχμάλωτοι έχοντας σχεδιάσει την απόπειρα κατάληψης του αεροσκάφους, βάζουν σε κίνηση το σχέδιό τους: ο Strever δίνει το σήμα και ο Wilkinson προσποιείται έντρομος φωνάζοντας ότι προσεγγίζει βρετανικό καταδιωκτικό Spitfire, αποσπώντας την προσοχή του ιταλικού πληρώματος. Στην σύγχυση οι σύμμαχοι καταφέρνουν να ακινητοποιήσουν τους φρουρούς τους και να αναλάβουν την διακυβέρνηση του αεροσκάφους! Τελικά χρησιμοποιώντας τους χάρτες, το οδηγούν στην Μάλτα όπου το υποδέχεται ένα Spitfire το οποίο αποστέλλεται για να τους αναχαιτίσει! Σύντομα όμως αναγνωρίζονται και τους γίνεται υποδοχή ηρώων από τους συναδέλφους τους στο έδαφος.. Όσο για το καταληφθέν αεροσκάφος, αυτό επιτάσσεται, ντύνεται στα χρώματα της RAF και καταχωρείται με τα διακριτικά «HK977», ενώ αργότερα μεταφέρεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η επεξεργασία και η επιμέλεια προέρχονται από έρευνα που πραγματοποίησε ο Τηλέμαχος Μπεριάτος, 2015-2019.

Arado Ar196 A3 – Μικρές Κυκλάδες

Aviation Archaeology in Greece

Κείμενο: Μανώλης Μπαρδάνης

Σαββάτο 4 Δεκεμβρίου 1943.
…Μια μικρή γερμανική νηοπομπή ξεκίνησε από τον Πειραιά με προορισμό τη Λέρο, που είχαν ήδη καταλάβει τα γερμανικά στρατεύματα. Η νηοπομπή, που συνοδευόταν από τρία υδροπλάνα Arado 196, των Σμηναρχίών 1,2 και 3./SAGr.126, δέχθηκε επίθεση από επτά συμμαχικά αεροσκάφη Beaufighter κοντά στη Μακρόνησο. Το Arado Ar196 A3, της Σμηναρχίας 2./SAGr.126, με κωδικό D1+MK (αριθμό κατασκευής 1015), και πλήρωμα τον πιλότο Uffz. Karl Steinbrecher και τον πλοηγό-πολυβολητή τον Ltn. Eberhard Ahrends, αναγκάστηκε να προσνηωθεί αρκετά αργότερα, ενώ η νηοπομπή βρισκόταν ανατολικά της Δονούσας, βόρεια από την Κίναρο, προκειμένου το πλήρωμα να αντιμετωπίσει τις μηχανικές βλάβες που προκλήθηκαν από την επίθεση των Βρετανών.
Όσο το πλήρωμα προσπαθούσε να επισκευάσει τις βλάβες, τα άλλα δύο, έκαναν κύκλους από πάνω στα 200 πόδια, περιμένοντας την εξέλιξη. Ξάφνου έκαναν την εμφάνισή τους τέσσερα ακόμη Beaufighter της 47ης Μοίρας RAF. Ο σχηματισμός τους αποτελούνταν, από το …../Ζ με κυβερνήτη τον F/O Joseph Arthur Unwin και πλοηγό τον Sgt. P. J. Tuhill, το LX898/W με κυβερνήτη τον Sgt. G.Robert T. “Bob” Willis και πλοηγό τον Sgt. D. P. Thompson, το …./Ο με κυβερνήτη τον F/O J. W. Edwards και πλοηγό τον F/Sgt. H. N. Allen, και το …../Χ με κυβερνήτη τον Sgt. J. R. Edgar και πλοηγό τον Sgt. H. W. Wood.

[Οι πρόσφατες διαταγές που είχαν διαβιβασθεί στην 47η Μοίρα, ακύρωναν τη χρήση αεροτορπιλών και ρουκετών. Τα μικρά πλοιάρια που ήταν ο κυρίως στόχος τους, πλέον, μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, με κανονιοβολισμούς από τα 4 × 20 mm Hispano Mk II cannon, που έφεραν στο ρύγχος της ατράκτου και πολυβολισμούς από το .303 in (7.7 mm) Browning του πλοηγού-πολυβολητή. Λόγω της έλειψης του βάρους αεροτορπιλών και ρουκετών τα αεροσκάφη, ήταν περισσότερο ευέλικτα και είχαν μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. Αυτό τους έδινε το πλεονέκτημα να μπορούν να επιχειρήσουν με μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης και να ελίσσονται σε μικρούς όρμους. Στοιχεία που θα έκαναν τον εντοπισμό ή την καταδίωξη και την επίθεση σε μικρά πλοιάρια περισσότερο επιτυχημένη].

Οι Βρετανοί πιλότοι πλησίασαν διστακτικά στην αρχή, φοβούμενοι ότι επρόκειτω για τέχνασμα ενέδρας. Ο αρχηγός F/O Joseph Arthur Unwin με το …../Ζ αποσπάστηκε από το σχηματισμό και ανέβηκε σε μεγαλύτερο υψόμετρο να παρατηρεί για τυχών επερχόμενα γερμανικά αεροσκάφη, Bf-109. Εν τω μεταξύ, το Arado 196 A3, της 1./SAGr.126, με κωδικό D1+BH (αριθμό κατασκευής 0302) είχε ξεκινήσει διαδικασίες προσνήωσης, προκειμένου να παραλάβει τον Uffz. Karl Steinbrecher από το D1+MK, που ήταν ήδη τραυματισμένος από την πρωινή επίθεση που είχε δεχθεί στη Μακρόνησο.
Ώρα 13:50 τα υπόλοιπα 3 Beaufighter, επιτέθηκαν. Πρώτος ο Sgt. Robert “Bob” Willis έστρεψε τα πυρά του αεροσκάφους του, εναντίον του εύκολου στόχου που βρίσκονταν στη θάλασσα. Το Arado 196 (D1+MK) βυθίστηκε. Ο πλοηγός Ltn. Eberhard Ahrends σκοτώθηκε και χάθηκε στη θάλασσα, ενώ ο πιλότος Uffz. Karl Steinbrecher κατάφερε να μπει τραυματισμένος στη σωστική λέμβο που είχε προετοιμάσει για την επιβίβαση του στο δεύτερο Arado 196 (D1+BH), που όμως εν τω μεταξύ δεν προλάβαινε να ανακόψει την διαδικασία προσνήωσης,.
Εκείνη τη στιγμή ο Bob Willis, επιτέθηκε και πάλι, αυτή τη φορά στο δεύτερο Arado. Από τα πυρά του, έσπασε ο δεξιός πλωτήρας του υδροπλάνου, που κρέμασε, αλλάζοντας έτσι την αερο-υδρο-δυναμική του, και το ανάγκασε να συντριβεί στα κύμματα, κατά την προσπάθεια προσνήωσης-απονήωσης. Έως την τελική πτώση, ο πλοηγός του Arado 196, Uffz. Hubert Thurner, δεν σταμάτησε να πυροβολεί τα Beaufighter, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα βρετανικά πληρώματα. Ο πιλότος του Arado 196, Ltn Friedrich Brunswig σκοτώθηκε ενώ ο πλοηγός, παρέμεινε αλώβητος.
Μέσα από τη σωστική λέμβο, η ματιά του Karl Steinbrecher διασταυρώθηκε με τη ματιά του Bob Willis που περνούσε με το αεροσκάφος του εκείνη τη στιγμή, σε πορεία, κατευθείαν προς τη σωστική λέμβο. Για μια στιγμή ο Karl Steinbrecher πίστεψε ότι είχε έρθει η ώρα του. Όμως ο Bob Willis σεβόμενος ίσως κάποιο άγραφο κώδικα των μαχόμενων πιλότων, συνέχισε χωρίς πυρά και πέρασε από πάνω του.

Οι δύο άντρες Karl Steinbrecher και Robert Willis, συναντήθηκαν στην Αγγλία τον Ιούνιο του 2002 όχι ως εχθροί πλέον αλλά σε φιλικό, όμως φορτισμένο, συγκινησιακά κλίμα συζήτησαν για όσα πέρασαν, για όσα κι όσους χάθηκαν. Αντάλαξαν μνήμες του παρελθόντος κι αποχωρίστηκαν.
Πρώτος, ο Karl Steinbrecher το 2005 και κατόπιν το 2014, ο Bob Willis σε ηλικία 92 ετών, πήγαν να συναντήσουν τους μαχητές εκείνων των ημερών….

Arado

Επιστολή – κοινοποίηση που μου έκανε ο Bob Willis στις 10 Νοεμβρίου 2007, με την θέση κατάρριψης.

“Μικρό απόσπασμα από όσα έγραψα για το βιβλίο του Νίκου Λεβογιάννη-Νεότερη Ιστορία της Νάξου. Τόμος Β, τεύχος 4ο, όπου αναφέρονται και οι πηγές”.

Ακολουθεί δεκάλεπτο κινηματογραφικό σε γερμανική γλώσσα, από την συνάντηση του Bob Willis και του Karl Steinbreher που ευγενικά μου παραχώρησε στις 17 Δεκεμβρίου 2007, ο γαμπρός του Karl Steinbreher, Fritz Hartmann.

Junkers – Ju88, Στρυμονικός κόλπος – Strymonic Gulf

Aviation Arcaeology logo new

 

Κατά τη διάρκεια ερευνητικών καταδύσεων εντοπίστηκε από την ομάδα UFR συντρίμμια αεροσκάφους που πιθανότατα ανήκουν σε γερμανικό βομβαρδιστικό Ju88. Την ομάδα αποτελούσαν οι Βασίλης Μεντόγιαννης, Αναστάσης Αγάθος, Γιώργος Καρέλας και Γιάννης Βλαχοπαναγιώτη.

Η έρευνα για την ταυτοποίηση και την ιστορία του αεροσκάφους βρίσκεται σε εξέλιξη….

Aviation Archaeology Greece JU88

 

 

Aviation-Archaeology-in-greece---Ju88-web2

 

 

National markings
From 1933 to 1935, Germany did not officially possess an air force, but the nazification of the civilian airfleet was evident by a replica of the Nazi flag painted on both sides of aircraft fins. This consisted of a bright red band with a white circle in which there was a black Hakenkreuz (swastika), very often standing on one point to emphasize an impression of dynamism and movement. In early 1936, a series of changes came into force. These included the application of the Balkenkreuz (national cross), a Greek cross with four arms of equal length.

National marking _ Balkenkreuz

National marking _ Balkenkreuz

This was black with white outline similar to that used on German tanks. The Balkenkreuz was placed on both sides of an aircraft’s fuselage at midpoint between the wing and tail units. It was also painted on the wings, both on upper and undersurface. This emphasized the importance of identifying friend and foe in a campaign where close cooperation between ground-attack aircraft and dive bombers and the assaulting armored forces was a fundamental feature of the Blitzkrieg.
The aircraft of the German Legion Condor that took part in the Spanish Civil War were repainted, as Germany was not officially at war against the Spanish Republic. Instead of Balkenkreuz and Hakenkreuz, they carried a white Andrea’s cross in a black circle on both sides of the fuselage, while fins and rudders had a black Andrea’s cross on a white background. The conspicuous red/white/black swastika painted on fins and rudders was discarded and replaced in late 1938 by a simple black swastika, often with a thin white outline. In the case of ambulance airplanes, the black and white Balkenkreuz was replaced by a red cross on a circular white background.
Later in the war, there were several variations on the Balkenkreuz theme. For camouflage purposes, the cross was often merely outlined in white or black with the center left in the basic color.  [ Aircraft of the Luftwaffe, 1935–1945 An Illustrated Guide JEAN-DENIS G.G. LEPAGE]

 

Aviation-Archaeology-in-greece---Ju88-web

 

 

June 2016, during diving research the UFR team found aircraft wreckage. Probably belong to a German bomber Ju88. The team consisted of Vassilis Mentogiannis, Anastasis Agathos, George Karelas.  This research is to evaluate the archaeological potential of locating and surveying planes and shipwrecks in Strymonic bay.

The research for the identification of the aircraft is in progress …

Aviation Archaeology In Greece

Η ταυτοποίηση στη φωτογραφία πραγματοποιήθηκε από τον Νίκο Καρατζά. The identification of aircraft wreckage (photo) carried by Nikos Karatzas

 

Supermarine Spitfire, Survey Project 2016


Aviation Archaeology in Greece

 

Επιμέλεια: Νίκος Καρατζάς

Supermarine Spitfire, Survey Project 2016, text in English

AAG _Supermarine Spitfire, Survey Project 2016

Supermarine Spitfire, Survey Project 2016

Το Supermarine Spitfire υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη όλων των εποχών και σύμβολο της Βρετανικής αεροπορίας (RAF). Χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τη RAF και τις συμμαχικές αεροπορίες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Aviation Archaeology Greece spitfire Mkxvi-1b

71 χρόνια μετά……
Η αφορμή διεξαγωγής έρευνας για τον εντοπισμό των αεροσκαφών Spitfire δόθηκε από τις αναφορές που παρουσιάζονται στη λίστα απωλειών “Supermarine Spitfire losses in Greece 1942-1953” που έχει επιμεληθεί ο Μανώλης Μπαρδάνης αλλά και στο “Λεύκωμα Πεσόντων”, στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας. [2]

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 4ης Απρίλιου – 7ης Αυγούστου 1945, κατέπεσαν στην περιοχή της Βάρης τρία αεροσκάφη τύπου Supermarine Spitfire, τα οποία ανήκαν στις Μοίρες Διώξεως 335 και 336 της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (Ε.Β.Α). Σύμφωνα με τις αναφορές δυο εξ αυτών κατέπεσαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ για το τρίτο δεν διευκρινίζεται το σημείο πτώσης.
335η & 336η Β.Ε.Μ.Δ
Οι πρώτες Ελληνικές Μοίρες Διώξεως συγκροτηθήκαν στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην Μέση Ανατολή.
Τον Οκτώβριο του 1941, συγκροτήθηκε στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης η 335 Βασιλική Ελληνική Μοίρα Διώξεως (Β.Ε.Μ.Δ), η παλαιότερη Μοίρα της ΠΑ, με 8 αεροσκάφη Hawker Hurricane MkI, στη συνέχεια με Hawker Hurricane MkII και αργότερα τον Δεκέμβριο του 1943 τα αεροσκάφη αυτά αντικαταστάθηκαν με Supermarine Spitfire Mk Vb/Vc.

335RHAF

335_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RHAF_335_squadron_establishment_document

Η 336 Β.Ε.Μ.Δ συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1943 στο αεροδρόμιο Αλμάζα κοντά στο Κάιρο με 21 αεροσκάφη Hawker Hurricane MK lIc.
To δυναμικό του πυρήνας των χειριστών αλλά και των τεχνικών προερχόταν από την 335 Μ.Δ.
Επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 11 Νοέμβριου 1944. [3]

 

335RHAF desert squadrons336

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά την πτώση των Supermarine Spitfire έχασαν την ζωή τους οι χειριστές:

961078248

Ανθυποσμηναγός ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ιωάννου

Γεννήθηκε το 1921 στα Τρίκαλα Κορινθίας.
Τον Σεπτέμβριο του 1939 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολή Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Μάρτιο του 1941 με τον βαθμό του Σμηνία και ακολούθως έφυγε για τη Μέση Ανατολή, όπου πήρε μέρος στις εκεί διεξαγόμενες επιχειρήσεις κατά του Άξονα.
Σκοτώθηκε στις 4 Απριλίου 1945 έξω από τις ακτές της Βάρκιζας κατά την εκτέλεση αποστολής ανιχνεύσεως για την ανεύρεση φίλιου αεροσκάφους, όταν το αεροσκάφος του τύπου Spitfire της 336ης Μοίρας Διώξεως, πετώντας χαμηλά, προσέκρουσε στην επιφάνεια της θάλασσας και συνετρίβη.

Αεροσκάφος: Supermarine Spitfire

 

 

407212294Σμηναγός ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Αθανασίου

Γεννήθηκε το 1915 στη Μυτιλήνη.
Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας και αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1937 με τον βαθμό του Σμηνία. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-41 και αργότερα της Μέσης Ανατολής, υπηρετώντας στην 335ης Μοίρα Διώξεως.
Σκοτώθηκε στις 15 Ιουνίου 1945 στον Όρμο Βάρης κατά την εκτέλεση αποστολής, όταν το αεροσκάφος Spitfire στο οποίο επέβαινε, της 335ης Μοίρας Διώξεως προσέκρουσε στη θάλασσα, κοντά στο στόχο και βυθίστηκε μαζί του.
Αεροσκάφος: Supermarine Spitfire ΒR 375/B

Αεροσκάφος: Supermarine Spitfire ΒR 375/B

 

 

1798736854Αρχισμηνίας ΚΩΣΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Δημητρίου

Γεννήθηκε το 1918 στη Μαναγούλη Φωκίδας. Τον Σεπτέμβριο του 1939 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Μάρτιο του 1941 με τον βαθμό του Σμηνία χειριστή.
Μετά την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου πήρε μέρος στις εκεί πολεμικές επιχειρήσεις.
Σκοτώθηκε στις 7 Αυγούστου 1945 στη Βάρκιζα Αττικής, λόγω αεροπορικού ατυχήματος με αεροσκάφος Spitfire της 335ης Μοίρας Διώξεως κατά την εκπαίδευση.

(Δεν διευκρινίζεται αν η θάλασσα ήταν το σημείο πτώσης)
Αεροσκάφος: Supermarine Spitfire ΕR 194 [2]

 

Μεθοδολογία έρευνας

Η έρευνα έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2016, και περιλαμβάνει την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του όρμου Βάρης η οποία και απεικονίζεται στους παρακάτω χάρτες.

varkiza3a complete(2)
Ο εντοπισμός τμημάτων των αεροσκαφών είναι δύσκολος και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μικρό όγκο των αεροσκαφών Spitfire αλλά και στην απουσία μαρτυρίας ή ενδείξεων για το πιθανό σημείο συντριβής. Το βάθος στην περιοχή έρευνας κυμαίνεται από 20 έως 65 μέτρα.
Η θαλάσσια επιφάνεια που θα καλυφτεί στη διάρκεια της έρευνας ανέρχεται σε 3 ΝΜ2, ίση περίπου με 10 km2.
Για πιο αποδοτική και καλύτερη κατανομή της έρευνας η περιοχή που έχει επιλεγεί έχει διαιρεθεί σε 3 τομείς όπου κάθε ένας από αυτούς έχει υποδιαιρεθεί σε τμήματα του 1 ΝΜ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα πραγματοποιηθεί σάρωση του βυθού με τη χρήση Side Scan Sonar και ROV ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθούν καταδύσεις σε στόχους που έχουν εντοπιστεί και επιλεγεί.

rov-side

 

Spitfire – Ιστορικές φωτογραφίες

Περίοδος χρήσης Supermarine Spitfire στην Ελλάδα.
Το 1943, η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα Supermarine Spitfire Mk VB/VC εφοδιάζοντας την 335 Μ.Δ και αργότερα την 336 Μ.Δ. οι οποίες είχαν βάση στη Μέση Ανατολή. Από το 1947 χρησιμοποιήθηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς στη Σχολή Αεροπορίας ενώ το 1953 αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση.

Supermarine Spitfire Mk.VB of 336 Squadron Royal Hellenic Air Force

Supermarine Spitfire Mk.VB της 336 Μ.Δ

 

Hellenic Aircraft Squadrons inspection,

Νοέμβριος 1944 Επιστροφή στην Ελλάδα. Αεροδρόμιο Ελληνικού (Χασάνι)

Papandreou_inspects_336_Squadron_Spitfires_IWM_CNA_4686

Νοέμβριος 1944
Ο Πρωθυπουργός Γεωργ. Παπανδρέου επιθεωρεί και συγχαίρει το προσωπικό των
τριών Μοιρών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (Χασάνι)

SPITFIRE Ioannina Airfield 1948_11948, Supermarine Spitfire στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων

Supermarine Spitfire, Survey Project 2016  Σε αρχείο PDF

Βιβλιογραφία – Αναφορές

• ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Γ’ ΤΟΜΟΣ, 1930 – 1941
Έκδοση Υπηρεσίας Ιστορίας Αεροπορίας Αθήνα 1990.
• ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Δ’ ΤΟΜΟΣ, 1941 – 1944
Έκδοση Υπηρεσίας Ιστορίας Αεροπορίας Αθήνα 1980.
• ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 1940 – 1941
Νικόλαος Χριστοφίλης, Δούρειος Ίππος
• ΟΙ ΜΟΙΡΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ – Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βετεράνων Αεροπορίας, Αθήνα 2004
• Ελληνική Αεροπορία, Συνοπτική Ιστορία 1908-1944, Πολεμική Αεροπορία.
• Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ’40 – Ηλία Δ. Καρταλαμάκη. Αθήνα 1990.
• ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ 1941-1944 – Ηλία Δ. Καρταλαμάκη. Αθήνα 1993.

Παραπομπές
[1]Supermarine Spitfire losses in Greece 1942-1953
[2] http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/soma_browse/hellenic_airforce/
[3] https://www.haf.gr
[4] https://el.wikipedia.org/wiki/Supermarine_Spitfire

List of aircraft engines of Germany during World War II

Aviation-Arcaeology-logo

 

 

List of aircraft engines of Germany during World War II

This is a list of all German Motors including all aircraft enginesrocketmotorsjets and any other powerplantsalong with a very basic description.

The RLM used an internal designation system that included a number signifying the engine type9 for piston engines and 109 for jets and rocketsfollowed by a manufacturers code.

Each company was assigned a block of numbers for their designs:

090099 – various minor manufacturers
100199 – Bayerische Motorenwerke GmbH (BMW); later changed to 800 block
200299 – Junkers Flugzeug– und Motorenwerke A.G.
300399 – BMWFlugmotorenwerke Brandenburg GmbH (BMWBramo)
400499 – ArgusMotoren GmbH
500599 – Heinkel Hirth Motoren GmbH
600699 – DaimlerBenz A.G.
700799 – KlöcknerHumboldtDeutz A.G.
800899 – Bayerische Motorenwerke GmbH (BMW)

Using this system the famous BMW engine used in the Focke Wulf Fw 190 would be known as the 9 – 801Howeverthis system was not widely usedeven within the RLMand a common name consisting of the manufacturers name(often abbreviatedfollowed by the model number was much more commonThe list below uses the common BMW 801 instead of the official 9801.

Engines produced before the RLMs designation system was set up are often listed using the same basicterminologySo while the interwar Argus 10 engine can be referred to as the As 10it is not correct to call it the 910,this designation was never applied.

The Luftwaffe also used engines from Francethe GnômeRhône at its Me323 “Gigant” transporter.

(incomplete listings)

Notable engines:

BMW 003
BMW 801
HWK 109509

Piston Engines (Motors):

Argus Motoren

*Argus As 10 aircooledinverted V8 engine
*Argus As 401 eightcylinder
*Argus As 402
*Argus As 410 12cylinderaircooled
*Argus As 411 larger development of the 410
*Argus As 412 Hblock development of the 410
*Argus As 413
=Bayerische Motorenwerke=

*BMW 112 12cylinder, (prototype)
*BMW 114 9cylinder radial dieselwatercooled (prototypes)
*BMW 116
*BMW 132 9cylinder radialaircooled
*BMW 139 18cylinder tworow radialair cooled (prototype)

*BMW 801 14cylinder tworow radialair cooled
*BMW 802 experimental18cylinder tworow radial
*BMW 803 expermiental28cylinder liquidcooled fourrow radial
*BMW 804
*BMW 804

BMWBramo

*Bramo 323

DaimlerBenz

*DB 600 12cylinder invertedV
*DB 601 improved DB 600 with fuel injection
*DB 602
*DB 603 enlarged DB601 for use in bombers and fighterbomberslittle fighter use
*DB 604 (prototype)
*DB 605 improved and slightly enlarged DB601 for use in fighters
*DB 606 composed of twinned DB 601 enginesa coupled “power system
*DB 607
*DB 609
*DB 610 composed of twinned DB 605 enginesa coupled “power system
*DB 612
*DB 613 two coupled DB603 engines
*DB 614 24cylinder
*DB 615
*DB 616
*DB 617
*DB 618
*DB 619
*DB 620
*DB 621 12cylinder
*DB 622 12cylinder
*DB 623 12cylinder
*DB 624
*DB 625
*DB 626
*DB 627 12cylinder
*DB 628 12cylinder
*DB 629
*DB 630
*DB 631
*DB 632 12cylinder

KloecknerHumboldtDeutz

DZ 710 16cylinder horizontally opposed diesel
DZ 720 Hblock version of the 710

Hirth Motoren and HeinkelHirth

HM 504 4
HM 506 6
HM 508 8
HM 512 and 12 cylinder aircooled inverted inlines

Junkers Motoren

Jumo 205 6cylinder opposed liquidcooled diesel
Jumo 207 improved 205 with a turbocharger
Jumo 208 prototype development of the 207
Jumo 210 inverted V12
Jumo 211 inverted V12mostly for bomber use
Jumo 213 improvedinverted V12
Jumo 222 expermiental 24cylinderfourrowliquidcooled multibank “radial” engine
Jumo 223 “box” engine made of four 207s
Jumo 224 advanced development of the 223

Jet and Rocket Engines:

“(Rocket enginesturbopropsturbojetsand other nonpiston engines included)”
For the Last three digits: 001499 Air Breathing500999 NonAir Breathing (Rockets)”

AirBreathing:

“(turbojetsturbopropspulsejets, …. )”

*Heinkel HeS 3
*109001 Heinkel HeS 8
*109002 BMWBramo 002
*109003 BMW 003 turbojet
*109004 Junkers Jumo 004 turbojet
*109005 Porsche 005
*109006 Junkers/Heinkel 006
*109007 DaimlerBenz 007
*109011 Heinkel HeS 11
*109012 Junkers 012 – developed into the Kuznetsov NK12 turboprop engine
*109014 Argus As 014 pulsejet
*109016 DaimlerBenz 016 turbojet
*109018 BMW 018 turbojet
*109021 Heinkel HeS 21 turboprop, (project)
*109022 Junkers 022
*109028 BMW 028, (project)
*109044 Argus 044

Rockets

“(nonair breathing engines: liquid fuel rocketsolid fuel rocket)”
*109500 Walter
*109501 Walterrocket (liquid fuel)
*109502 Rheinmetall
*109505 Schmiddingrocket (solid fuel)
*109506 WASAG
*109507 Walter
*109508
*109509 Walter HWK 109509 liquidfuel rocket
*109510 BMW109511 rocket (liquid fuel)
*109511 BMW
*109512 WASAGrocket (solid fuel)
*109513 Schmidding
*109515 Rheinmetallrocket (solid fuel)
*109522 WASAGrocket (solid fuel)
*109528 BMW
*109532 WASAGrocket (solid fuel)
*109533 Schmiddingrocket (solid fuel)
*109543 Schmiddingrocket (solid fuel)
*109515 Rheinmetall
*109548 BMW
*109553 Schmidding
*109558 BMWrocket (liquid fuel)
*109559 Walter
*109563 Schmiddingrocket (solid fuel)
*109573 Schmiddingrocket (solid fuel)
*109593 Schmiddingrocket (solid fuel)
*109603 Schmiddingrocket (solid fuel)
*109613 Konrad
*109708 BMW
*109718 BMW
*109719 Walter
*109729 Walterrocket (liquid fuel)
*109739 Walter

Other
Walter R I203
Walter R II203

 

Junkers – Ju52, Χανιά Κρήτη – Chania Crete

Aviation-Arcaeology-logo

 

Κείμενο: Νίκος Καρατζάς

Φωτογραφίες ναυαγίου: Στέλιος Τριπαλιτάκης

 

Η κατασκευή του Ju 52 ξεκίνησε το 1930 σαν μονοκινητήριο αεροσκάφος από την Junkers Flugzeug und Motorenwerke A.G.

Η Junkers Flugzeug ιδρύθηκε το 1895 από τον Hugo Junkers. θεωρείται από τις σημαντικότερες  εταιρείες παραγωγής αεροσκαφών στη διάρκεια του 2ου Π.Π. Δημιούργησε και εξέλιξε τα πιο επιτυχημένα μεταλλικά αεροσκάφη της Luftwaffe.

Η πρώτη πτήση με την μορφή που έγινε γνωστό (τρικινητήριο αεροσκάφος) πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1931. Ανάλογα με την χρήση και τη σειρά του αεροσκάφους χρησιμοποιούσαν τρεις κινητήρες Pratt & Whitney, 525/550 HP, καθώς και κινητήρες BMW τύπου 123Α-3, 132Τ/-2 με ισχύει 725 και 830 ίππους αντίστοιχα .

 

Aviation-Archaeology-Greece_-Nikos-Karatzas_-BMW-132

             Στο τέλος του πολέμου μόνο 50 από αυτά είχαν πτητική ικανότητα.

 

Griechenland, Kreta, Ju 52

 

Το Ju 52 είχε πολλαπλούς ρόλους ενώ υπήρξαν 13 παραλλαγές του βασικού μοντέλου. Μεταγωγικό αεροσκάφος όπου στην διάρκεια και για τις ανάγκες του πολέμου χρησιμοποιήθηκε σαν βομβαρδιστικό, για την ρίψη αλεξιπτωτιστών καθώς και για απογειώσεις ανεμοπλάνων.

Η παραγωγή των Ju 52 σταμάτησε στις αρχές του 1945 ενώ κατασκευάστηκαν περίπου 5000 αεροσκάφη.

 

Junkers – Ju52/3m, Χανιά Κρήτη

 

Aviation-Archaeology-Grecce-Ju52-Chania-(23)

 

Τα συντρίμμια του Ju 52 το οποίο αποτέλεσε το κύριο μεταγωγικό αεροσκάφος των γερμανών βρίσκονται στη νησίδα των Αγίων Θεοδώρων, στο κόλπο Χανίων. Το αεροσκάφος βρίσκεται αναποδογυρισμένο στο βυθό σε βάθος 6 μέτρων.

 

Aviation-Archaeology-Grecce-Ju52-Chania_14

 

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το Ju 52 βρέθηκε στο σημείο τη δεκαετία του ’70 από τράτα καθώς πιάστηκε και παρασύρθηκε από τα δίχτυα της.

 

Aviation-Archaeology-Grecce-Ju52-Chania-(21)

 

                                                                                                                                                                              Αρχείο: Ju52 Betriebsanleitung 1939
Aviation Archaeology Greece Ju52-manual-aircraft-wreck1
 
 

Ju52-Chania1

 

Curtiss Wright

Aviation-Arcaeology-logo

 

Curtiss-Wright Corporation has the most renowned legacy in the aerospace industry. In 1929, Curtiss-Wright was formed by the merger of companies founded by Glenn Curtiss, the father of naval aviation, and the Wright brothers, renowned for history’s first flight. These technological pioneers ushered in the era of aviation and their trailblazing spirit made history. Curtiss-Wright has changed dramatically over the past eight decades, and continues to transform itself to be at the forefront of the markets that we serve.

Curtiss Wright 1941

As war clouds formed in Europe, the Armed Forces of the United States began to accelerate defense preparations and Curtiss-Wright played a major part in the production of armaments for the war effort. Curtiss-Wright’s incredible record of mass production, scale-up and management during World War II is a matter of documented history.

In 1940, Curtiss-Wright introduced the famous P-40 War Hawk, which through December, 1944 was to have a production run of 13,738 planes and serve with distinction in the Air Forces of 28 nations during World War II. Curtiss-Wright’s aggregate war score: 142,840 aircraft engines; 146,468 electric propellers; 29,269 airplanes which included the Curtiss Commando transport and the Navy dive bomber, the Helldiver.

Wright_Cyclone_18_2 (2)

During the war effort the company had been required to place its focus on the development and mass production of reciprocating engines and propellers. With the jet age dawning, the company withdrew from military airplane competition.

Wright R-1820 “Cyclone” PDF

          Wright-R-1820       Curtiss Wright_ Aviation Archaeology in Greece

Bayerische Motorenwerke – BMW

Aviation-Arcaeology-logo

Brandenburgische Motorenwerke GmbH (Bramo) in Berlin-Spandau, previously Siemens Apparate- und Maschinenbau GmbH, and BMW merged the development of air-cooled aero-engines. One year later, shortly before the start of the Second World War, BMW took over Bramo and integrated the Spandau Plant as BMW Flugmotorenwerke Brandenburg GmbH into BMW AG.1942_zwangsarbeit

During the Second World War, BMW was classified as a German armaments and war materials manufacturer, and devoted its resources almost exclusively to building aircraft engines for the German Air Force. Other plants were opened in addition to those in Munich and Eisenach.

Aviation-Archaeology-Greece_-Nikos-Karatzas_-BMW-132

BMW takes on its first foreign workers in 1940, employing them on the factory floor. From 1942, convicts, Eastern European prisoners of war, and predominantly Western European forced labourers are made to work at BMW alongside concentration camp prisoners. As in the majority of German industries, the company’s management has a technocratic approach and is focused on efficiency. The use of forced labour is tacitly approved and accepted. During the Third Reich, forced labourers must work in deeply distressing conditions. Today, BMW is painfully aware of the great human suffering caused by this, and deeply regrets the fate of the forced labourers.

 

Bayerische-Motorenwerke---BMW-Aircraft-Engine-Parts-Catalog-Manual

Bayerische Motorenwerke - BMW 801

Alpha codes of combat wings (units) and squadrons

Aviation-Arcaeology-logo

 

Alpha codes of combat wings (units) and squadrons

Buchstabenschlüssel der Kampfverbände der Luftwaff

Πηγή: www.rlm.at

 

kennzeichen1_e

 

The alpha codes of fighting units
Standard and exceptions considering the number of groups:
  A = wing staff (a blue letter to the left)
B = staff of the 1st group (a green letter to the left)
C = staff of the 2nd group (a green letter to the left)
D = staff of the 3rd group (a green letter to the left)
E = staff of the 4th group (a green letter to the left)
F = staff of the 5th group (a green letter to the left)
  1st Group H = 1st Squadron (a white letter to the left)
K = 2nd Squadron (a red letter to the left)
L = 3rd Squadron (a yellow letter to the left)
 2nd Group M = 4th Squadron (a white letter to the left)
N = 5th Squadron (a red letter to the left)
P = 6th Squadron (a yellow letter to the left)
 3rd Group R = 7th Squadron (a white letter to the left)
S = 8th Squadron (a red letter to the left)
T = 9th Squadron (a yellow letter to the left)
4th Group U = 10th Squadron (a white letter to the left)
V = 11th Squadron (a red letter to the left)
W = 12th Squadron (a yellow letter to the left)
 5th Group X = 13th Squadron (a white letter to the left)
Y = 14th Squadron (a red letter to the left)
Z = 15th Squadron (a yellow letter to the left)

Απώλειες Supermarine Spitfire στην Ελλάδα 1942-1953

Aviation-Arcaeology-logo

 

 

Απώλειες Supermarine Spitfire στην Ελλάδα 1942-1953

Επιμέλεια: Μανώλης Μπαρδάνης
info@naxosdiving.com

Greek flagΟ κατάλογος αφορά σε αεροσκάφη τύπου Supermarine Spitfire που απωλέσθηκαν στην Ελληνική επικράτεια.
Η περισυλλογή των στοιχείων βασίστηκε στα ΑΒ serials και σε αρκετές πληροφορίες από το διαδίκτυο και την βιβλιογραφία που αναφέρεται πιο κάτω. Επίσης όπου ήταν δυνατόν οι πληροφορίες διασταυρώθηκαν με τις καταρρίψεις που φέρονται να έκαναν οι Γερμανοί πιλότοι, τα ονόματα των οποίων καθώς και οι μοίρες που ανήκαν, μαζί με κάποια ακόμη στοιχεία καταγράφηκαν στον κατάλογο.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι πλήρης και κάθε νέα πληροφορία που θα προκύπτει θα προστίθεται σε αυτόν.
Οπωσδήποτε κάποια λάθη είναι αναπόφευκτα και ευελπιστούμε σε υποδείξεις και στοιχεία από τον αναγνώστη προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν.

supermarine-spitfire

Τα στοιχεία από τα Air Britain serials και κάποια από το διαδίκτυο παραμένουν σε Αγγλική γλώσσα ενώ συμπληρωματικά στοιχεία για Ελληνικά πληρώματα αλλά και όπου κρίθηκε σκόπιμο, μπορεί να αποδίδονται και στα Ελληνικά.
Αρκετοί από τους κωδικούς κατασκευής αυτών των αεροσκαφών είναι εντελώς άγνωστοι, καθώς ήτε δεν ήταν διαθέσιμες πρωτογενείς πηγές, αρχεία και ORBs, ήτε γιατί είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια ή το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Κατά την διάρκεια του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, στις αρχές Ιουνίου 1948, οι Ελληνικές μοίρες που πετούσαν με Spitfire εκπαιδεύτηκαν από 2 Αμερικανούς αξιωματικούς και 4 ακόμη τεχνικούς τους και ανέλαβαν τον φρικτό ρόλο να χρησιμοποιήσουν βόμβες χημικού πολέμου, τύπου ΝΑΠΑΛΜ, για να εξοντώσουν όσους αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν απομείνει στο Γράμμο και το Βίτσι.
Στα μέσα του ίδιου μήνα, 2.267 κιλά Ναπάλμ από την Αμερική και 200 δοχεία ρίψης, Γερμανικής κατασκευής, μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στο αεροδρόμιο της Κοζάνης. Στις 20 του ίδιου μήνα 10 Spitfire χτύπησαν αρκετές ορεινές περιοχές και χωριά σπέρνοντας φρικτό θάνατο όχι μονάχα στους αντάρτες αλλά και σε χιλιάδες αμάχους πολίτες και παιδιά που απανθρακώθηκαν.
Σύμφωνα με λεπτομερή έκθεση του αρχηγού Αεροπορίας, πτέραρχου Εμμανουήλ Κελαϊδή (10.9.49), που δημοσιεύεται στα «Αρχεία» της ΔΙΣ (τ. 15ος, σ.122-71), μεταξύ 15 Ιουλίου και 27 Αυγούστου 1949, ρίχθηκαν συνολικά 341 βόμβες Ναπάλμ από αεροσκάφη Spitfire και Helldiver.

Τελευταία ενημέρωση: 06/11/2014

sp

enlish flagThe list refers to aircraft type Supermarine Spitfire which lost in the Greek territory and its limits. The collection of data was based on documents from several Missing Air Crew Reports (MACR), and Operational Record Books (ORB) of the RAF, SAAF and USAAF, as well as additional information from the internet and the literature mentioned below.
Where it was possible information cross checked with claims by German pilots, whose names and units belonging are recorded in the list.
Perhaps the list is not complete and any new information that arises will be added to it.
Certainly some mistakes are inevitable and hopefully instructions and data from the reader will help to identify and correct.

Last update: 06/11/2014

Supermarine Spitfire losses in Greece 1942-1953